Een goede Citotrainer kan je helpen om de Cito-toets voor te bereiden. Kinderen in groep 8 moeten de Cito-toets sinds enkele jaren verplicht maken. Aangezien Cito er nogal typische vragen op nahoudt, kan het voor kinderen even wennen zijn om de toets goed te maken. Kun jij hulp bij de Cito-toets gebruiken voor je zoon of dochter? Dan geven we je in dit artikel enkele tips om samen te gaan zitten voor de beste voorbereiding.

Wat is het belang van de Cito-toets?

Door hun hele schoolloopbaan heen maken leerlingen Cito-toetsen. Tweemaal per jaar worden de Cito-toetsen afgenomen (eenmaal in december/ januari en eenmaal in mei/ juni). Het zijn deze toetsen – en niet de methodetoetsen – die de dienst uitmaken.
Want afhankelijk van hoe er op een Cito-toets gescoord wordt, onderneemt de leerkracht actie. Wanneer jouw zoon of dochter bijvoorbeeld uitvalt op de rekentoets begrijpend lezen, kan hij of zij daar extra hulp bij krijgen. Wordt geregistreerd dat het onderdeel breuken bij de Cito rekenen slecht gemaakt wordt, dan kan je er van uitgaan dat jouw kind daarin nog meer begeleiding krijgt. Soms door de leerkracht zelf en soms door een remedial teacher.
Het is maar net hoe de school dat georganiseerd heeft.
Het belang van de Cito-toets mag dus duidelijk zijn: de toets geeft een feitelijk, helder beeld neer van de prestaties van leerlingen.

Wees gerust… lagere score betekent geen lager advies

Nu zijn er veel ouders die bang zijn voor een lager schooladvies, maar die ouders kunnen we geruststellen. Hoewel je met een hogere score op je Cito-toets nog wel hoger onderwijs kan gaan genieten, kan dat andersom niet. Een leerling met een havo-advies en een Cito-score dat toch meer richting vmbo neigt, wordt op de middelbare school niet ineens teruggeplaatst.

Optimaal voorbereiden

Wil jij je zoon of dochter optimaal voorbereiden op de Cito-toets? Dan zijn een aantal regels goed om in je achterhoofd te houden:

  • Bereid de Cito-toets alleen voor als je zoon of dochter dat zelf ook wil en het belang er zelf van in ziet (anders kun je er nog zo hard aan trekken, maar gaat het alleen maar averechts werken);
  • Zorg dat je de stof die op de Cito-toets aan de orde komt eigen maakt, want anders kun jij je kind niet helpen;
  • Schakel bijles in als je er zelf niet uitkomt of als je – om welke reden dan ook – geen vertrouwen hebt in je eigen rol als bijlesdocent;
  • Maak bij voorkeur gebruik van goed oefenmateriaal en ga niet zomaar zelf wat in elkaar zitten knutselen of zaken van internet halen die verouderd zijn.

Oefenmateriaal, helpt dat?

Oefenmateriaal voor de Cito-toets helpt zeker om je kind goed voor te bereiden. Het bootst namelijk het echte materiaal op de Cito-toets goed na en kan op die manier perfect worden ingezet. Leerlingen leren zo wennen aan de vrij typische vraagstelling, de verhaaltjessommen waar ze de kale som uit moeten halen bij rekenen, de enorme lappen tekst die ze krijgen met begrijpend lezen en de moeilijke opdrachten binnen een stelles.
Wanneer je een goed oefenboek hebt, krijg je veel meer stof aangeboden dan je nodig hebt en kun je dus ook de zaken waarop je kind uitvalt, nog extra oefenen. Dat is wel zo prettig en zeer effectief.

Conclusie

Veel ouders willen graag dat hun kind zich voorbereid op de Cito-toets van groep 8 en – hoewel dat advies niets meer verandert aan een advies, tenzij er hoger gescoord wordt – dat werkt zeker. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van goed oefenmateriaal wennen kinderen aan de vragen op de Cito-toets en kunnen punten die nog wat aandacht behoeven samen worden opgepakt. Zie je het niet zitten om zelf je kind te begeleiden in het oefenen voor de Cito-toets? Schakel dan een bijlesdocent of – bureau in.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *