Eindexamen doen, een spannende periode voor iedere leerling. De laatste horde op weg naar je middelbare school diploma. Veel leerlingen zien hier dan ook erg tegenop en zijn al zenuwachtig voor de examens begonnen zijn. Gezonde spanning is goed, maar teveel zenuwen kunnen je uiteindelijk de kop kosten. Ga daarom goed voorbereid je examens in, zodat de zenuwen geen kans hebben. In deze blog lees je een aantal tips waardoor jij zeker je examens gaat halen!

Kom in een goed leerritme

Vaak wordt er gedacht hoe meer je leert, des te meer je weet. Dit kan uiteindelijk resulteren in leerlingen die nachten gaan doorhalen om een tekst zo vaak mogelijk door te kunnen lezen. Dit heeft absoluut geen effect! Sterker nog, het is eerder negatief voor je geheugen dan positief. Zorg er dus voor dat je een goed leerritme opbouwt, waarin je op tijd begint met leren, maar ook op tijd je pauzes pakt of gaat slapen.

Leer te relativeren

Denk vooraf aan je examens over wat het ergste is dat kan gebeuren. Je zakt? Dan doe je het jaar een keertje opnieuw. Is dat echt zo erg? Een onvoldoende halen voor een vak? Dit betekent niet meteen dat je niet meer kan slagen. Door te relativeren haal je veel druk weg en dit kan ervoor zorgen dat je niet meer zo zenuwachtig bent. Zorg er echter wel voor dat je scherp blijft, als je teveel gaat relativeren kan het zijn dat je juist laks wordt.

Neem een examentraining

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om jezelf optimaal voor te bereiden op een examen is het een goed idee om een examentraining te volgen. In zo’n training word je voorbereid op de vraagstelling van examens, krijg je tips over hoe je je antwoorden moet formuleren en kan er natuurlijk ook inhoudelijk ingegaan worden op de stof zodat al je vragen beantwoord kunnen worden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *