Het is voor velen een lastige klus om een goede zakelijke presentatie te houden. Allereerst wil je er natuurlijk voor zorgen dat je verhaal goed in elkaar zit en dit op een passende wijze begeleiden met visuele ondersteuning. Als dat alleen al niet moeilijk genoeg is zitten er ook nog vaak zenuwen in de weg. Dit laatste is vooral het geval wanneer je moet presenteren in een vreemde taal. Hoewel een taaltraining wonderen kan doen om je vaardiger te maken in deze vreemde taal zijn een aantal goede tips natuurlijk altijd welkom voor de meesten.

Zorg dat je je verhaal door en door kent

Een eenvoudige stap om de zenuwen te laten afnemen is om ervoor te zorgen dat je je verhaal uitgebreid hebt voorbereid. Op deze manier ben je je ervan bewust dat je de kernwoorden in je presentatie tenminste kent wat je al een stuk beter op je gemak kan stellen. Hiernaast bereidt een ervaren presenteerder niet alleen maar het eigen verhaal voor maar zorgt deze er ook voor dat op een aantal voor de hand liggende vragen wordt geanticipeerd. Doordat je deze voorbereiding in je eigen tijd op je gemak kunt doen ligt hier veel minder druk op dan wanneer je het onder de spanning tijdens de presentatie moet verzinnen.

Bereid ook small talk voor

In veel culturen is het gebruikelijk dat men eerst over koetjes en kalfjes praat voordat men aan het zakelijke gedeelte van de bijeenkomst begint. Wanneer je in staat bent om hier in de vreemde taal over te spreken kun je meteen de toon zetten en laten zien dat je je goed op deze meeting hebt voorbereid. Zelfs wanneer je gasten graag direct tot zaken willen komen kun je sommige van deze voorbereiding nog steeds gebruiken om ergens later tijdens de bijeenkomst goodwill mee te kunnen kweken.

 

Gerelateerde Artikelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *