Het onderwijssysteem verandert steeds. Daardoor komen er regelmatig vacatures vrij van tijdelijke aard, maar ook vacatures voor onbepaalde tijd. Zo ook in het voortgezet speciaal onderwijs, het VSO. Het VSO vraagt om echte skills en het is niet altijd even makkelijk om er van “buitenaf” in te komen. Daarom is het verstandig om je bij een speciale onderwijsvacaturebank in te schrijven. Dit kun je het beste doen bij NIVVO. Zij zijn al bijna tien jaar werkzaam op dit gebied en hebben vele kandidaten aan een passende baan geholpen.
Het VSO vraagt veel
Het speciaal onderwijs en met name het voortgezet speciaal onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. Voor deze beroepstak zijn meerdere competenties erg belangrijk. Vooral kennis en ervaring. Als net afgestudeerde heb je natuurlijk nog geen echte werkervaring, maar wel ervaring van stages. Neem dit mee in je cv. Schrijf een goede motivatie om zo goed mogelijk voor de dag te komen. VSO scholen nemen alleen genoegen met de allerbeste kwaliteit.
Waar moet je over beschikken?
Geduld. Je moet vooral heel veel geduld hebben en sterk in je schoenen staan. Kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben vragen veel van je. Alle kinderen hebben andere problemen. Ze hebben echter wel één ding gemeen: in het reguliere onderwijs kunnen ze niet goed functioneren. Daarom moet je stevig in je schoenen staan en je leerlingen begrijpen. Het vergt dus veel van je, maar als je hart bij kinderen ligt en een goede en begripvolle onderwijzer(es) bent kom je heel erg ver.
Het intake- en sollicitatiegesprek
Als je een interessante vacature in de vacaturebank ziet, reageer je hierop. Je stuurt NIVVO je motivatie en cv op. Wees in je motivatie overtuigend en enthousiast. Laat merken dat jouw passie bij het VSO ligt. Daarnaast is een overzichtelijk en helder cv ook een pre. Als NIVVO van mening is dat je een match hebt bij de functie waarop je solliciteert, wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Een adviseur beoordeelt dan of je geschikt bent voor deze school. Ben je goedgekeurd? Dan volgt er een sollicitatiegesprek op de school. Na een tijdje hoor je of je bent aangenomen of niet.